KUMIN CZYLI KMIN RZYMSKI

Włócząc się po marokańskich sukach czyli targowiskach, możemy zaopatrzyć się np. w świeże przyprawy. Jedną z nich, bez której większość Marokańczyków nie rozpoczyna gotowania, jest kumin. Prawdopodobnie pochodzi ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym. Nie występuje już w stanie dzikim, można go spotkać wyłącznie w uprawach. W Polsce rzadko uprawiany, gdyż nie jest odporny na mróz. Na większą skalę roślinę uprawia się w Afryce Północnej, Azji, Ameryce Południowej i w Europie Południowej. Owoce i ziele działają m.in. przeciwzapalnie, pobudzają serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, moczopędnie oraz napotnie. Ma spore zastosowanie w lecznictwie. Obecnie trwają badania nad zastosowaniem kuminu w leczeniu nowotworów.

W kuchni marokańskiej kumin jest bardzo popularny i lubiany, ale nie tylko tam. Jako aromatyczna przyprawa gości w Afryce Północnej, w zachodnich Chinach, Indiach, na Bałkanach, na Bliskim Wschodzie, w Meksyku i w Chile. My w kumin i inne przyprawy zaopatrujemy się u zaprzyjaźnionego sprzedawcy na medynie w Essaouirze, tam gdzie jej mieszkańcy. To nasze sekretne miejsce, o którym wie niewielu turystów, choć znajduje się w samym centrum J. BSAHA!

Anna Sala

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s